کتاب های روانشناسی معروف
تلاش هر روزه بشر برای بهتر زیستن و کسب آرامش درونی امری اجتناب ناپذیر است که خواه، ناخواه تمامی خلقیات فردی، علایق، روابط و ابعاد مختلف زندگی را شامل شده و نمیتوان به دنبال یک زندگی ایدهآل بود؛ در صورتی که قرار باشد هریک از جوانب تاثیرگذار را مانند پاک کردن صورت مسئله نادیده گرفت.
رسیدن به درک درست از خود، با کسب آگاهی جامع و یا نسبی از باورهای اخلاقی، عملکردهای رفتاری، چگونگی روابط اجتماعی و… نیاز به اهرمهایی دارد که ما را با بینشی منطقی و سازنده در مواجهه با زندگی شخصی و اجتماعی قرار دهد.
افکار و روان آدمی نیز مانند: یک موجود زنده، جهت رشد و تقویت نیاز به تغذیه سالم و مفید دارد تا همگام با سیکلهای مختلف زندگی فرد، او را با حفظ آرامش و رضایت درونی همراه سازد و توان تحلیل تنشهای مختلف و قدرت وفق پذیری با شرایطهای خوب تا بد زندگی را در مخاطب ایجاد کند.
تغذیه افکار آدمی کتاب و مطالعه است که در نوع کتابهای روانشناسی بهترین نسخههای چاپی، فایلهای PDF، صوتی و… در دستهبندی کتب روانشناسی عمومی و کتب روانشناسی حرفهای توسط برترین نویسندگان به رشته تحریر درآمدهاند و این همان چیزی است که میتواند در هر مکان و زمانی روان شما را سیر کند؛ که برخی از معروفترین آثار کتابهای روانشناسی به شرح زیر هستند.
1.انسان در جستجوی معنا
هدف و معنا همان محرکهایی هستند که توان زندگی در شرایط مختلف و رویارویی با هر اتفاق مخربی را در انسان ایجاد میکنند و انگیزه ادامه راه و چشماندازی برای آینده هستند.
هر شخصی در لحظههایی از زندگی با تحمل اتفاقات تلخ و طاقتفرسا، درون خود را به دنبال یک روزنه امید میکاود تا بار دیگر برخیزد و ادامه مسیر زندگی را در پیش بگیرد و حال این هدف میتواند در قالب یک فرد، یک آرزو، یک امید و… معنا شود و نباید تصور کرد که معنای زندگی در اغلب افراد موارد مشابه یا مشترکی است.
جستجوی معنا و رسیدن به آن است که انسان را از پریشان خاطری و ضربات مختلف زندگی نجات میدهد و به عنوان یک چراغ راهنما فرد را با وجود تنشهای بسیاری که متحمل میشود در مسیر ادامه زندگی سوق میدهد.
اراده مبتنی بر معنا همان کلیدی است که (دکتر ویکتور فرانکل) در کتاب طلایی خود (انسان در جستجوی معنا) سرلوحهای برای تمام کسانی قرار داده است که با وجود رنج، غم، سختی و بسیاری از اختلالهای درونی دیگر به دنبال معنایی برای حرکت و پویایی هستند.
2.چگونه کمال گرا نباشیم
کمالگرایی صفت اخلاقی زیبایی است؛ اما نه در هر زمینه و به هر میزانی، نمیشود که با وجود نقصهای طبیعی و بسیاری که انسان و جهان پیرامونش را در برگرفته خود را به کامل بودن محکوم کنید و بخواهید که در نوع خود عاری از هر کم و کاستی باشید.
کمالگرایی در اهداف نامطلوب نیز تله دیگر از این ویژگی است و چه بسا افرادی که میخواهند در یک رفتار، اخلاق و عمل ناشایست به سرحد برتری برسند و این نیز بعد دیگری است که اصرار بر کمالگرایی را نفی میکند.
البته که تلاش در جهتی سالم و سازنده، اما با پذیرش کاستیها و نقصهایی که برای هر فردی وجود دارد ستودنی است و اگر به این باور برسیم که کمالگرایی باید روحیهای تلاشگر اما حقیقتپذیر بسازد؛ آن گاه میتوانیم بگوییم من یک فرد کمالگرا در حد تواناییهای طبیعی خود هستم.
در کتاب فوقالعاده «چگونه کمالگرا نباشیم» از آثار بسیار پرفروش (استفان گایز) با ترفندهای مختلف کمالگرایی به شیوهای که از شما فردی بهتر و موفقتر بسازد تحلیل شده و میآموزید چگونه بدون نشخوار فکری، وسواس و اضطراب، تخریب و سرکوب، هیجان کاذب و تفریط، افسردگی و… یک فرد کمالگرا اما واقع بین باشید.
3.هنر شفاف اندیشیدن
چگونه خوشبخت باشیم نه، بلکه چگونه بدبخت نباشیم شاید راه سادهتری است که ذهن و نگرش انسان را از پستوی افکارهای تلنبار شده، اشتباهات به ظاهر ساده، عادات نامناسب، تکرار رفتارهای آسیب رسان، کارهای غیرالزامی، الطاف بیمورد، توجهات افراطی، باورهای غلط، اعتمادهای نابجا، وفاداری به موقعیت یا افراد کاذب و… رها میسازد.
همه ما اعمال و افکاری داریم که اگرچه خود را به ندیدن و نفهمیدن میزنیم اما لازم است که برایمان روشن شود که کدام یک در زندگی سودمند بوده و انجام آن سبب بهتر و خوشبختتر بودن ما شده است؛ در غیراینصورت لازم است به خود بیاییم و فکرمان را شستشو دهیم.
کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» به عنوان پرفروشترین کتاب آلمان و یکی از کتابهای پروفروش روانشناسی جهان اثری از (رولف دوبلی) است که شما را به زدودن های فرسوده تشویق میکند تا زندگی فردی و اجتماعی خود را به چشمی دیگر و با دیدگاهی سالمتر ببینید و خود را از بند هرآنچه ساده میپندارید، اما مانعی بر آرامش و موفقیت شما است رها سازید.
4.زندگی خود را دوباره بیافرینید
شاید این جمله قدری نمادین جلوه کند اما در هر برهه از زندگی که احساس کنید در مسیری اشتباه یا ناکارآمد قرار گرفتهاید؛ کافی است به درون خود سفر کرده، بار دیگر تصویری از آنچه که میخواهید را تجسم کنید و برای حرکت به آن سمت لازم است بپذیرید که راه فعلی، شما را به مقصد مطلوب نمیرساند.
طبیعی است تغییر یا کنار گذاشتن بخشهایی از سبک زندگی چالشی سخت و زمانبر است؛ اما برای ساختن یک زندگی ایدهآل در نوع خودتان باید سرنخهای هر مانع و موردی که بر شما اثر منفی میگذارد را پیدا کنید و حتی اگر ترک آن عادت و عمل برایتان سخت است؛ گرههای کور را باز کنید و پیوندهایی نو، سالم و سازنده را جایگزین کنید.
در کتاب «زندگی خود را دوباره بیافرینید» که کتابی تالیف شده توسط (ژانت کلوسکو و جفری یانگ) است؛ ترک الگوهای بیفایده و رفتارهای مخربی که زندگی فردی و اجتماعی ما را با تنشهای منفی روبرو میسازند را میآموزیم و چگونه ترک کردن اخلاق و رفتارهایی که به جای ما زندگی میکنند و تصمیم میگیرند را یاد میگیریم.
5.نیمه تاریک وجود
انکار واقعیت بزرگترین خصلتی است که میتواند انسان را به گمراهی و خوش خیالی بکشاند و در همه ما این خود فریبی وجود دارد و کافی است قدری به درون خود سرک بکشیم تا نیمههای تاریک فکر و باورهایمان را ببینم و اگر بخواهیم به سرپوش گذاشتن ادامه دهیم؛ نارضایتی فکری و نتایج سوء این تاریکیها حقایق روشن ظرف ذهن را خواهند بلعید.
نمیتوان با گفتن این که من بی عیب و نقص هستم، کاستیهایی که در وجود هر فردی وجود دارد را نادیده گرفت؛ ترس یا عدم اعتمادبهنفس در رویارویی با حقایق وجودی، باعث پاک کردن صورت مسئله و فرار از این خللهایی است که در هر شخصی به نحوی وجود دارند.
مطالعه و الگو گیری از کتاب «نیمه تاریک وجود» به نویسندگی (دبی فورد) که برای مدتی از پرفروشترین نسخههای نیویورک تایمز بوده؛ با علم بر این موضوع نگاشته شده و شما را به شناخت خود، نیمههای تاریک و روشن وجود و نیروی درک، رفع، پذیرش و یا مقابله با کاستیهای درونی ترغیب میکند.
6.تفکر سریع و کند
روانشناس معروف (دانیل کانمن) نویسنده اثر «تفکر سریع و کند» طی سفر به بعد ذهنی انسان، معتقد است که همگی در مواقع تصمیمگیری از دو نظام فکری تابعیت میکنیم.
تصمیماتی آنی که مبتنی بر افکار سریع، احساسی و شهودی هستند و گروه دیگر انتخابهایی عمیق که طی زمانی کندتر با ادراکی منطقی و شوراییتر گرفته میشوند.
این روانشناس هیچ یک از این دو مسیر فکری را قطعا تائید یا تکذیب نمیکند؛ بلکه با تحلیل آنها از شما میخواهد که برحسب موقعیت فعلی و توجه به اثرات بلند مدت تصمیمی که خواهید گرفت، روش فکری مناسب را انتخاب نمونده و در اغلب مواقع روش تفکر کند را در پیش بگیرید.
7.اثر مرکب
زندگی آینده ما و آنچه از خود میسازیم نمودی از رفتارها و تصمیمات کوچک و بزرگی است که روزانه میگیریم و ماهیت آینده فردی و اجتماعی خود را پیریزی میکنیم و اگرچه این روزمرگیها در بعد کوچک خود به چشم نمیآیند اما در مجموع تاثیرات بلندمدت خود را نشان میدهند.
نویسنده معروف (دارن هاردی) در کتاب «اثر مرکب» این موضوع را پایه کنش و واکنشهایی که ما در طول زمان از افکار، اعمال و تصمیمات خود میگیریم نشان میدهد و معتقد است اگر روزانه در بین دوراهیهای هرچند کوچک، قدرت انتخاب راه مثبت را یاد بگیرید نتیجه نهایی تغییرات خوبی است که خواهید دید.
البته این کتاب به افراد عجولی که به دنبال نتایج زود هنگام و راههای میانبر هستند توصیه نمیشود؛ زیرا میخواهیم بیاموزیم که تصمیمات و افکار مثبت ممکن است سالها بعد مسیر مطلوب را برایمان هموار سازند.
8.والدین سمی
بعضی از باورهای قلبی مانند: احترام، علاقه و یا ترس سبب میشوند که برخی افراد هرگز اعتراف نکنند که ممکن است رفتار یا افکار نامطلوب آنها اثر تربیت ناسالم والدین باشد.
در حالی که وجود والدین اولین مدرس و مشوق در زندگی هر کودکی است به تبع الگوی سالم یا ناسالم بودن تاثیر خود را نشان خواهد داد؛ حتی اگر فرزندان به هر دلیلی بخواهند این اثر سوء از سمت والدینی که شیوه زندگی و رفتار مناسبی نداشتهاند را انکار کنند.
در کتاب (والدین سمی) به نویسندگی (سوزان فوروارد) سعی شده تا این مشکلات و اثرات ناشی از هریک را ریشه یابی کند و مخاطب را از تاثیرات نامطلوبی که ممکن است از والدین گرفته باشد مطلع سازد.
9.دوباره فکر کن
بسیاری از ما اولین ایده و تصمیم ذهنمان را عملی کرده و اعتقادی به آزمون و خطا برای تجربه و انتخاب بهترین عملکرد را نداریم؛ در کتاب «دوباره فکر کن» از (آدام گرانت) مهارتهای تسلط بر افکار و قابلیت پی بردن به تصمیمات اشتباه آموزش داده میشود و با گوشزد و شفافسازی انتخابهای نامناسب، مسیر تجدید نظر را پیش رویمان میگذارد.
10.اصل گرایی
همه ما در طی روز برنامههای روتین بسیاری را دنبال میکنیم که بخش طبیعی از زندگی فردی یا اجتماعی هر شخصی هستند؛ اما نباید اجازه داد که فعالیتهای تکراری و نه چندان مهم، سهم عمده روز ما را به خود اختصاص دهند و به این ترتیب از یک زندگی هدفمند به یک روزمرگی معمولی دچار شویم.
در کتاب «اصل گرایی» به نویسندگی ( گرگ مک کیون) خواهیم آموخت که اهداف اصلی و رسالتهای مهم زندگی خود را شناخته و بجای اتلاف وقت برای کارهای غیرضروری، تمرکز و بخش عمده زمان خود را برای شناخت و تلاش در جهت اصلیترین اهداف سازنده زندگی موفق و سالم خود صرف کنیم.
جمع بندی
چه بخوانیم؟ این سوالی است که اغلب افراد به هنگام خرید کتاب، به ویژه گروه کتب روانشناسی با آن مواجه میشوند؛ لذا انتخاب شما باید با شناخت بر نیازهای روحی و درک نسبی از راهکارهایی باشد که میخواهید در قالب کتاب روانشناسی دریافت کنید.
از آنجایی که کتابهای روانشناسی ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی را از جوانب مختلف پوشش میدهند؛ شما میتوانید برحسب هنجارها، تنشها، علایق، روحیات و… خود از میان انواع کتابهای انگیزشی، استعداد یابی، مثبت نگری، روانشناسی پول، مهارت ارتباطی و… گزینه مناسب با ایدهآلهای خود را انتخاب کنید.